Често схващаме модернизацията като следване на някакви европейски примери. В Дания,

...
Често схващаме модернизацията като следване на някакви европейски примери. В Дания,
Коментари Харесай

Проф. Тодор Танев: Сега е важно да имаме докторанти, а не толкова бакалаври и магистри

Често схващаме модернизацията като следване на някакви европейски образци. В Дания, Норвегия висшето обучение е гратис. В Полша и в Чехия е гратис за тези чужденци, които учат на полски и чешки. С течение на времето беше " предено на български " - откриха наши аргументи за тази общоевропейска наклонност. Това каза бившият министър на образованието проф. Тодор Танев в студиото на " Денят ON AIR ", коментирайки  предлагането за гратис висше обучение у нас.

Когато става въпрос за огромна житейска област, каквато е образованието, никоя цел в никакъв случай не е последна, постоянно е скачена с друга цел, изясни проф. Танев.

" Една от концепциите в миналото беше до една бъдеща година в България половината от популацията да бъдат висшисти. Това е отново европейска норма и ние си я следваме, само че механично. Написах книга - " Манифест за българското професионално обучение ". Добре знам, че то се търси задоволително доста, а от висшистите се търсят някои типове ", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него сега университетският професор е всеобщо нещо, а университетското обучение не е връх.

" Сега, този, който не знае, го броим като търговец за клиент, а професорът отива изпод, тъй като е обслужващ личен състав. Това е оригиналност в целия свят. Вижте кого ни подава междинното обучение като студенти. Има проблем. Как е обвързвано масовизирането? Единствено аз признавам тази лекост за докторантите. При тях имаше пестник от позиция на относително високи за българските разбирания такси, само че не толкоз за студентите. Важно е да имаме докторанти в България. Това се оформя толкоз като връх, а не елементарното - бакалавърското, даже магистърското ", безапелационен е някогашният министър на образованието.

Проф. Танев разяснява и политическата обстановка и напрежението през днешния ден в Народното събрание. Според него ротацията ще се случи. 

" Бързо се споразумяха. Интересува ме кой ще е външен министър ", добави още политологът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР